{ "title": "Ayak Bileğinde Morarma", "image": "https://www.morarma.gen.tr/images/ayak-bileginde-morarma.jpg", "date": "20.01.2024 17:06:17", "author": "Eren güngör", "article": [ { "article": "Ayak bileğinde morarma, ve şişmenin birçok nedeni vardır. Ayaklar; parmaklar, eklemler, kemikler, kas ve tendonların bir arada yer aldığı karmaşık bir yapıya sahiptir sahiptir. Ayaklarda morarma bu ana bileşenlerin herhangi birinde meydana gelen bir sorun sebebiyle ortaya çıkabilir. Morarma ayak tabanı, topuk, bilek bölgesi ya da ayağın üzerinde küçük ya da büyük alanlarda görülebilir. Ayak bileğinde morarma genel olarak ters bir hareket ya da yaralanma sebebiyle meydana gelebileceği gibi romatoid artrit, lupus ya da kızamık gibi çeşitli enfeksiyon hastalıkları sonucunda ortaya çıkabilir.

Ayakkabının vurması sebebiyle meydana gelen hafif travmalar ya da daha ciddi yaralanmaların sebep olduğu damar çatlaması gibi travmalar ayaklarda morarma sebepleri arasında ilk sırada gelmektedir. Deri altında, kemik ve kaslar arasında yer alan dokularda bulunan damarlar darbeye bağlı olarak çatlar ve morarmaya sebep olan kanı sızdırır. Bu tip travmalar çoğunlukla morluk ve şişlikle birlikte görülür. Morluk siyah, mor ya da kırmızı renkte olabilir. Deri dokusunu etkileyen yaralanmalar kısa zamanda iyileşirken kemikleri ve kasları ilgilendiren morarmaların iyileşmesi daha uzun sürer ve ağrılı olabilir.

Ayak Bileğinde Morarma Nedeni Olabilecek Travmalar
Damarlardan çıkan kanın yaralanmamış derinin altında toplanması olan“hematom” ayaklarda morarmanın bir diğer sebebidir. Travmalara benzer sebeplerle oluşan hematonlar daha acılı olabilir. Cerrahi operasyonlar sonrasında oluşabilir ve ayak tırnağı altında kan toplanması ve deri altında kan toplanması olarak iki farklı tipi bulunur.

Damar bozukluğundan ileri gelen ve deride mor lekelerle kendini belli eden bir hastalık olan“purpura” ayaklarda morluklara sebep olabilir. Deri üzerinde küçük noktalar ya da yama şeklinde görülebilir ve şişlik oluşmaz. Travma sebebiyle oluşmayan purpura hastalığı lupus gibi romatoid artrit, otoimmün hastalıklar, menenjit, mononükleoz, lekeli humma ve kızamık gibi çeşitli enfeksiyon hastalıklarının bir belirtisi olarak meydana gelebilir. Steroid, aspirin olmayan anti-enflamatuvar ilaçlar (NSAID), antihistaminikler, antibiyotikler ve antikoagülan (Kan sulandırıcı) gibi bazı ilaçların purpuraya sebep olduğu bilinmektedir. Purpura ayrıca lösemi, Trombositopeni, damar iltihabı sebebiyle oluşabilir.

Genel olarak ayak bileğinde morarma yaşanıyorsa ve bu morluklar genellikle sebepsiz ve kolay olarak meydana geliyorsa altında yatan diğer bir tehlike olup olmadığını öğrenmek için muayene olmanız gerekecektir. Eğer ayaklarda morluklar ile sürekli baş ağrısı, yüksek ateş, dikkat dağınıklığı, burun akıntısı yaşıyorsanız bu durumlar menenjit belirtisi olabilir.
" } ] }