{ "title": "Diş Eti Morarması", "image": "https://www.morarma.gen.tr/images/dis-eti-morarmasi.jpg", "date": "21.01.2024 15:55:38", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Diş eti morarması, sık sık karşılaşılan diş problemleri içerisinde yer alır. Diş etinin renginin zamanla yoğunlaşmasından dolayı kaynaklandığı belirtilmektedir. Morarma yoğunlaşan diş etlerinin zamanla mor renge doğru dönüşmesine sebep olur. Bu morlukların genellikle olumsuz alışkanlıklar bulunan kişilerde daha fazla bulunduğu bilinmektedir. Özellikle sigara, içki ve yoğun kahve tüketimi bulunan kişilerde diş eti morarması daha fazla bulunduğu belirtilmektedir. Diş eti morarması görüntü itibariyle kişiyi olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sebepten dolayı diş eti morarmaların da vakit kaybetmeden tedavi yapılması diş ve görüntü itibarıyla son derece önemlidir.

Diş eti morarması neden olur?

Diş etinde bulunan morarma nedenleri kimi durumlarda ailesel faktörlere bağlı olarak bulunmaktadır. Aile içerisinde diş eti morarması bulunuyor ise diğer bireylerde diş eti morarma ihtimali bulunmaktadır. Diş eti morarması genetik değil ise diğer ağız ve diş sağlığı ile alakalıdır. Ayrıca diş için yapılan tedavilerde diş etinde morarmalar meydana getirebilir. Diş sağlığı için yapılan dolgu ve köprülerin diş eti ile uyum sağlamadığı zaman diş etinde oluşan hastalık sebebiyle morarma gibi bir renk meydana gelir. Bununla beraber diş eti hassasiyeti olan kişilere yapılan diş bakımı ile yakınında morarmalar meydana gelir.

Diş eti morarması tedavisi nasıl yapılır?

Genetik olarak bulunan diş eti morarmasının tedavi oldukça zordur. Bu sebepten dolayı morarmanın biraz hafifletilmesi için gerekli tedavi uygulanır. Diğer sebeple oluşan morarmanın dişe uygulanan dolgu veya köprü ile alakalı olması belirlendikten sonra uyumlu olarak değiştirilmesi halinde morarmalar da azalması olması beklenir. Bunu değişim sonrasında zaman içerisinde hafif hafif geçmesi beklenir. Belirli bir zaman geçtikten sonra diş etinin pembeye yakın bir renkte olması sağlanır. Diş eti morarmasında yapılabilecek en önemli yöntem diş doktorunun diş etlerine uyguladığı pansuman tedavisi sonrasında, yavaş yavaş morarmanın iyileşmesi beklenir. Dişlerin günlük en az iki sefer fırçalamasının yanında ağız bakımının yapılarak gargara gibi yöntemler kullanılması morarmaların geçmesi için önemlidir. Ayrıca ağız içerisinde bulunan çürüklerin doktor tarafından tedavi edilmesiyle morarmaların geçmesi sağlanır. Görüntü itibariyle olumsuzluk yaratırken uzun süre ağrı hissettirmeyen morluklar ilerleyen zamanlarda diş eti çekilmesine sebep olurken; dişlerin sallanması gibi durumlara sebep olur.

Diş eti morarması tedavisinde yapılan yöntemler

Son dönemde gelişen teknoloji ile ağız bakımının yapılması oldukça önemlidir. Diş etinin zaman içerisinde daha koyu bir renk olan siyaha yakın bir renge dönüşmesini engellenmesi için diş eti morarması tedavisi yapılmalıdır. Yapılacak tedavi diş peelingi ismi verilen yöntemle morarmanın giderilmesi sağlanır. En fazla kullanılan tedavi yöntemlerinden birisidir. Bu yöntemle kat kat diş etlerinin soyulması işlemi uygulanır. Diş etlerinin soyulması ile görüntünün renginde değişiklik meydana gelir. Tedavi yönteminde herhangi ağrı veya sızı gibi problemler ortaya çıkmaz. Bu yöntemle sağlıklı diş etlerine kavuşması sağlanır.

Diş eti iltihabı tedavisinde diş fırçalama ve diş ipi kullanma yapılacak tedaviler içerisinde ilk sıralarda yer alır. Evde herkesin uygulayabileceği diş eti morarması tedavisinde doğru şekilde diş fırçalamanın bilinerek yapılması halinde ağızda bulunan diş eti morarmaların da yavaş yavaş azalma olması beklenir. Böylelikle diş eti morarmasında günden güne azalma sağlanır.
" } ] }