{ "title": "Gebelikte Tırnak Morarması", "image": "https://www.morarma.gen.tr/images/gebelikte-tirnak-morarmasi.jpg", "date": "21.01.2024 11:42:50", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Gebelikte tırnak morarması, gebelik çağında tırnaklarda morarma çok sık rastlanılan bir vaziyet değildir. Tırnaklarda morarma varsa genelde gebelik haricinde yabancı bir sebepten dolayıdır ama bebeğin gelişimiyle beraber içeride uzuvlara ve damarlara yapacağı basınç da bunun için neden olabilmektedir.

Eğer tırnağınızı sertçe bir yere çarpar, darbeye maruz bırakır ya da kapı arası vb. Bir yerde sıkıştırırsanız morarır. Bu tip morarmalar bir zaman sonra kendi kendine iyileşir. Yalnızca iyileşme sürecini hızlandırmak için doktora gidebilirsiniz. Tırnakta morarmanın başka ciddi bir sebebi tırnakların meydana geldiği bölgedeki kan dolaşımının bozulmasıdır. Bunun için bebeğin içeride yaptığı stres sebep olabilmektedir. Astım ve bronşit benzeri solunum hastalıkları da tırnak morarması nedenleri içerisindedir. Bu bireyler vücutlarına yeterli oranda oksijeni alamazlar ve bunun bir sonucunda kandaki değerler kötüye gider. Yeteri oranda oksijeni içermeyen kanda yalnızca tırnaklarda değil bütün bedende morarmalara sebep olabilmektedir. Bunların haricinde tırnak morarması ihmal edilmemesi gerekli olan bir hastalığın işareti olabilmektedir. Bilhassa gebelikte tırnak morarması olduğunda bu sorunu hekime bildirin. Sizden birtakım tetkikler isteyip morarmanın nedenini araştırmak isteyecektir.

Gebelikte Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır?

Gebelikte tırnaklar normalden ince ve kırılgan olabilmektedir. Tırnaklar az, düz, temiz ve ojesiz olmalıdır. Tırnaklar için en güzel koruma amaçlı yıkama sonrasında tırnaklara beyaz renkli vazelin sürülmeli, enfeksiyonundan korunabilmek için tırnağın etlerine dokunmamaktır. Bu sebeple oje, aseton benzeri tırnağı kurutan kozmetiklerin kullanılmamasında yarar var. Isınmış su, deterjan ve çamaşır suyu ile eller temas edeceği vakit koruma amaçlı eldiven kullanılması, eldiven arasında ellerin uzunca zaman kalmaması ve iş sonrasında el ve tırnakların nemli iken beyaz vazelinle korunması mühimdir. Tırnaklar sık sık ıslanıp, anında çatlar ve uçlarından katlarına ayrılır.

Tırnaklarda mantar enfeksiyonları gebelikte kolaylıkla bulaşabilir. Tırnakları kalın, boynuz görünümünde, çok fazla katı ve kesilemez duruma getiren bu inflamasyon çok fazla uzunca devam eden tedaviler gerektirir. Mantar enfeksiyonundan korunabilmek için ayakların kuru ve temiz olmasına dikkat etmeli, çorapları değiştirilmeli, başkasının terlik ve ayakkabıları kullanılmamalıdır. Ortaklaşa kullanılan banyo, duş tabanı, yüzme havuzu etrafı benzeri alanlarda sade ayak basılmamalı, kendisinin terliklerini kullanmalıdır. Hamileyken hormonlarının tesiriyle el ve ayak tırnaklar eskisine nispeten çabuk uzamaktadır. Tırnakların uzamasıyla tırnaklar incelerek basit kırılır duruma gelebilir. Doğum sonrasında tırnaklardaki bu vaziyet eskiyen haline döner. Gebelik çağında düzenli beslenin, tırnakların basit kırılması ve saç dökülmesi ile ilgili Biotin vitamini ile ilgili hekime danışın. Bununla beraber fındık, yumurta, soya fasulyesi, mantar, bezelye, avokado, muz, süt ve kepekli tahıllar benzeri besinleri gereken miktarda tüketmeye çalışın. Doğum esnasında sonra şişliklerin inmesi ile dağılan tırnaklar parmaklarımızda batma yapabilmektedir. Hem vücudunda hem bir de hormonsal olarak gebelik esnasında meydana gelen hormonsal değişimlere ve yükselen kiloya ilişkili olarak ayaklarda bazı problemlerle karşılaşırız en önde geleni el-ayak tırnaklarının gebelik esnasında mat bir nitelik alması ve rahatlıkla kırılması, ayaklarda meydana gelen şişlik ödem, nasır ve kilo artışına endeksli batmalardır. Hamilelik sonrasında tırnak batması için minik bir pamuk parçasını zeytinyağına batırıp batan tırnağınızı belli bir zaman kaldırarak içerisine sıkıştırmak ağrınızı azaltacaktır.
" } ] }