{ "title": "Hamilelikte Bacaklarda Morarma", "image": "https://www.morarma.gen.tr/images/hamilelikte-bacaklarda-morarma.jpg", "date": "20.01.2024 11:57:43", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Hamilelikte bacaklarda morarma, kan damarlarında tıkanıklık oluşması nedeniyle oluşur. Yüzeysel olmayan ve derinde yer alan toplar damarlarda yaşanan pıhtılaşmaya derin ven trombozu (DVT) denir. Bu toplar arterlerden kopan pıhtının akciğer, beyin benzeri uzuvlara gittikçe damar tıkanıklığı oluşmasına venöz tromboemboli denir. (Venöz=ven=toplar damar) Gebelik çağında hiçbir rahatsızlığı olmayan gebede dahi pıhtılaşma faktörlerindeki farklılıklar, hareketsizlik ve rahmin damarlara bası yapması kan akımını yavaşlatması benzeri sebeplerle damar tıkanıklığı oluşma ihtimali artar.

Venöz tromboemboli

Yaklaşık 100 gebe kadından birinde görülmektedir. Bu oran 35 yıl üzerindeki gebelerde tahmini 2 kat artar. Gebelerde benzer yaştaki hamile olmayan kadınlara yönelik 10 kat fazla görülebilen bir hastalıktır. Venöz tromboemboi tespit edilen gebelerin tahmini %40'ı kadarında kalıtsal trombofili olarak adlandırılan hastalıklar (Kalıtsal pıhtılaşma bozuklukları) görülmektedir.

Hamilelikte ve emzirme (Lohusalık) çağında damar tıkanıklığı sebepleri, riziko faktörleri
Hangi gebelerde damar tıkanıklığı ve bacaklarda morarma daha sık görülür?
Hamilelikte Bacaklarda Morarma Belirtileri Nelerdir?

Damar tıkanıklığı halinde bacakta morarma ve şişme, ödem, kızarma, sıcaklık artışı, hassaslık, ağrı benzeri yakıntılar meydana gelebilir.

Pulmoner emboli başka bir deyişle akciğere pıhtı atması benzeri bir vaziyet olmuşsa soluk almada zorlanma, göğüste ağrı, soluk borusundan kan gelmesi, çabuk soluk alma, soluk darlığı, çok bitkinlik benzeri önemli bulgular oluşur.

Hamilelikte Bacaklarda Morarma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavisinde bilhassa pıhtılaşmayı engelleyici heparin benzeri ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar halk dilinde kan sulandırıcı ilaç diye bilinir. İyileştirme gebelik süresince ve doğum esnasında ve sonra bir zaman aynı ritimde devam ettirilir. Altta yatan pıhtılaşmaya sebep olan faktörlere yönelik rehabilitasyonun devam ve tarzı belirlenir. Yukarıda da bahsedilen birtakım riziko faktörlerinin varlığında damar tıkanıklığı meydana gelmeden öncesinde bu ilaçlar önleyici (Proflaktik) olarak başlanır. Hamile kaldığınız andan itibaren hormonlarınız bebeğinize emniyetli ve büyümeye elverişli bir ortam hazırlayabilmek amaçlı beden sisteminizi değiştirmeye başlar. Bebeğiniz amaçlı gereken bu değişimler baş ağrısı, mide bulantısı ya da sırt ağrısı benzeri rahatsızlıklar verebilir. Dahası bu değişiklik fizyolojik ve duygusal yorgunluğa da neden olabilmektedir. Fakat pek çok anne adayı benzeri siz de önemli bir ihtimalle bu rahatsızlıkların yalnızca bir bölümünü yaşayacaksınız. Bunların çoğu doğum esnasında az bir zaman sonra kaybolacaktır.
" } ] }