{ "title": "Parmak Morarması", "image": "https://www.morarma.gen.tr/images/parmak-morarmasi.jpg", "date": "19.01.2024 12:19:14", "author": "Almira YILDIRIM", "article": [ { "article": "Parmak Morarması, rahatsızlığı, herhangi bir fiziksel darbe sonucu olarak, sıkışma, kesi veya çarpma nedenleri ile oluşabilir iken aynı zamanda genel olarak el ve ayak parmaklarında olmak üzere burun, çene, dudak gibi vücudun en uç noktalarında renk değişimi durumu ortaya çıkmasına neden olan rahatsızlık siyanozda olabilir. Siyanoz bir hastalık değildir, genel olarak başka bir hastalığın habercisi olarak kendisini gösterir.

Siyanoz, mukoza ve deri altında bulunan kılcal damarlarda, hemoglobin oranının artması sonucunda deri üzerinden görülebilen mor ve mavimsi tonda bir renk alır. Siyanoz kaynaklı olarak deride oluşan morarmalar, deride oluşan kılcal damarların durumu, kalınlık ve incelik durumu ve pigmentasyon derecesine bağlı olarak gelişmektedir. Siyanoz, genel olarak parmaklarda kendisini gösterir, Daha sonra ilerleyen zamanlarda da ise yanak, tırnak, kulak gibi uç yerlerde oluşmaya başlar, ağız ve dilde ise çok nadir bir şekilde görülür. Siyanoz rahatsızlığının ortaya çıkması için, 100 mililitrelik kanda, 5 gramdan fazla miktarda hemoglobinin barınması sonucunda ortaya çıkar. Bu rahatsızlık, kansızlık sorunu çeken insanlarda görülmemektedir.

Siyanoz rahatsızlığı, daha çok bir şok geçirme durumu sonrasında kendisini gösterir. El ve ayak parmaklarında daha çok görülen bu rahatsızlığın sebepleri ise kalp yetmezliği, doğumsal kalp rahatsızlıkları nedeniyle kan gerekli oksijeni alamadığı zamanlarda, vücutta temiz kan ile kirli kanın birbirine karışması sonucunda parmaklarda morarma şeklinde kendisini gösterir. Eğer çocuklarda parmak morarması rahatsızlığı görülürse, derhal bir doktora başvurulması gerekir çünkü doğumsal kalp rahatsızlıklarından şüphelenmek gerekir.

Fiziksel olarak alınan darbelere bağlı gerçekleşen ya da sıkışma ve çarpmadan dolayı oluşmuş olan parmak morarması durumlarına ise hematom denir. Herhangi bir fiziksel darbe sonucunda derinin hemen altında bulunan kılcal damarlar kopabilir ve kanın deri altındaki bu bölgede toplanması sonucu gerçekleşir. Parmaklarda morarma oluşmadan önce, şişlik ve kızarıklık oluşur. Kısa bir süre sonra bu şişlik ve kızarıklık durumu yerini morarmaya bırakır.

Parmak morarması durumunda ne yapılmalı?

Parmaklarda morarma görüldüğü zaman, birkaç tane ilk yardım teknikleri uygulanarak morarma rahatsızlığı giderilebilir.

Parmaklarda morarma oluştuğu zaman:
Darbeler sonucunda gerçekleşen morluklara karşı yapılabilecek şeyler bunlardır. Yine de uzun süre geçmeyen morluk durumlarında, çıkma veya çatlama şüphesi ile derhal Uzman bir doktora başvurulması gerekir.
" } ] }