{ "title": "Vücutta Morarma", "image": "https://www.morarma.gen.tr/images/vucutta-morarma.jpg", "date": "21.01.2024 14:26:33", "author": "şükran akdağ", "article": [ { "article": "Vücutta morarma, Herhangi bir yerimizi çarpmaya bağlı morluklar oluşur. Morluklar genel olarak darbe, çarpma, düşme, ufak çapta kazalar, travmalar sonucu oluşur ve bu tür morarmalar normal karşılanır. Söz konusu bölgede damarların hasar görmesi bu tür morarmalara neden olur. Bu tür morarmaların iyileşme sırasında kırmızı, kestane rengi, mor, kahverengi ve yeşil gibi renk değişikliğine uğradığı görülür. Düştüğünüzde veya ufak bir kaza atlattığınızda oluşan morluklar ve çürük benzeri lekelerin ortaya çıkması kan damarlarının çatlaması ve yırtılması sonucu derinin altına kan sızması sonucu morarmalar oluşur. Bu morluklar 2-3 hafta içinde iyileşir. Tabi ki her tür morluklar bu kadar masum olmayabilir.

Eğer vücudunuzun herhangi bir yerinde durduk yer morarmalar oluyorsa hafife almayarak hemen bir doktora baş vurmalısınız. Özellikle morarma ile nefes darlığı, göğüs ağrısı, tırnaklarda morarma, burun kanaması ve diş eti kanaması aynı zamanda çarpıntı varsa ve benzeri sıra dışı belirtiler görülüyorsa, morlukların ortaya çıkma nedeninin altında ciddi bir hastalık yatabilir. Uzun süre geçmek bilmeyen ve hiçbir neden olmadan ortaya çıkan morlukların vücudunuzdaki hastalıkların veya vücudunuzdaki olağan dışı olayların belirtisi olabilir. Ancak bu morlukların tek nedeni morluk değildir. Ancak morlukların ortaya çıkması bu morlukların altında yatan nedeni saptamak mümkün değildir. Bu yüzden morluk şikâyeti ile doktora baş vurduğunuzda birtakım kan tahlillerinin yanı sıra bazı tetkikler de isteyebilirler. Bazı ilaçların cilt ve kan üzerinde inceltici özelliği olduğundan vücutta daha çabuk morarmalar oluşur. Bu ilaçlardan bazıları kor aspirin, kan inceltici, pıhtı önleyici veya kortizonlu içeren ilaçlar, E vitamini eksikliği, balık yağı ya da çinko gibi sağlığınız için kullandığınız ilaçlarda vücudunuzda morarmalara yol açar. Kullandığınız ilaç nedeniyle vücudunuzda morarmaların olduğunu düşünüyorsanız ilaçları kendiniz kesmeyin mutlaka doktorunuza baş vurarak bu yan etkileri belirtmelisiniz.

Altta yatan hastalıklar: Şimdiye kadar bahsettiğimiz morarmalar göz önünde bulunan durumlardır. Ancak nedenini bilmediğimiz ve görünürde ilaç ya da travma gibi belirgin bir nedeni olmadan ortaya çıkan morluklar, çeşitli hastalıkların sonucunda meydana geliyor olabilir. Morluklara eşlik eden diğer şikâyetleri ve belirtilerin de altta yatan belirtileri teşhis etmek adına çok önemlidir. Ancak kendiniz teşhis etmemelisiniz mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Bu hastalıklar neler olabilir. Trambosit bozukluğu, hemofili, fibrinojen eksikliği, von willebront hastalığı, C vitamini eksikliği, kılcan damar çatlaması, Akdeniz anemisi (Talasemi), lösemi, lupus, diyabet, karaciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları, enfeksiyon, alerjiler olabilir. Bu hastalıkların birçoğu aileden gelen kalıtsal hastalıklardır ve birçoğu çok ciddi hastalıklar olup ve mutlaka doktor kontrolü altında olması gerekir. Bu yüzden vücutta oluşan morlukları ciddiye almalıyız ve mutlaka doktora baş vurulup bazı kan ve önemli tahlillerin yapılması gerekebilir.
" } ] }