Tırnak Morarması Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Tırnak Morarması Belirtileri ve Tedavisi

Sağlıklı tırnaklar kendine özgü renginden ve şeklinden kolaylıkla anlaşılabilir. Tırnakta meydana gelen renk ya da şekil değişiklikleri, vücutta veya tırnakta olan birtakım hastalıkların işareti olabilir. Tıp dilinde siyanoz adı verilen ve çoğunlukla ayak tırnaklarında karşılaşılan bir sorun olan tırnak morarması, oluştuktan sonra tırnağın yüzeyinde kalınlaşma problemini de beraberinde getirebilir. Tırnak morarması, tırnağın keratin dokusunda meydana gelen renk farklılığı değil, tırnak yatağının renginin değişmesi olur. Birçok nedenden kaynaklanan tırnak morarması kesinlikle önemsenmesi gereken bir sorundur ve birçok hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabileceği düşünülüp mutlaka doktora gidilerek kontrol edilmelidir.

Tırnak Morarması Neden Olur?

Oksijen Azlığı,
Tırnakta görülen morarmalar en çok da vücutta oksijen oranının yeterli seviyede olmamasından kaynaklanır. En çok da astım hastalarında görülen tırnak morarması, bu hastalıkta nefes alma sıkıntısı olmasından dolayı vücuda yeteri oranda oksijen girmediği için tırnak morarması sorunu ortaya çıkabilir. Kanda oksijen miktarının az olması tırnakların morarmasına ve aynı zamanda kalp krizi ya da kalp spazmına neden olabilir. Bu nedenle tırnak morarmasının tehlikeli hastalıkların habercisi olabileceği bilinmelidir.

Yanlış Ayakkabı Tercihi,
Tırnağa devamlı baskı uygulayan ayakkabıların tercih edilmesi tırnaklarda morarmaya sebep olabilir. Dar, rahatsız edici ve ayağı sıkan ayakkabılar aynı zamanda tırnakların kalınlaşmasına da neden olur.

Tırnak Mantarı,
Tırnakların renginin değişmesine neden olan tırnak mantarı hastalıkları tırnak yatağına ve plağına yerleşmiş olan enfeksiyonlardır ve bu enfeksiyonların tırnak bölgesine birikmesi neticesinde tırnaklarda morluk meydana gelir. Aynı zamanda tırnak mantarları morarma ile tırnak kalkması ve ağrı gibi durumlar da yaratabilir.

Uzun Tırnaklar,
Ayak tırnaklarının uzun olması ayakkabı içinde tırnağın geriye doğru itilip bu şekilde tırnağa baskı uygulayarak tırnağın morarmasına sebep olabilir.

Darbe ve Yaralanmalar,
Parmaklara alınan darbe ve sıkışma neticesinde tırnak altında kanama ve kanama sonucunda morarma görülebilir. Parmakların kapıya sıkışması, tırnağın üzerine çekiç gibi aletlerle darbe alınması, ayak parmağına ağırlık düşürülmesi ve parmağın sert bir yüzeye çarpılması tırnak morarmalarına neden olabilir.

Diğer Nedenler,
Tırnak morarmaları aynı zamanda gümüş zehirlenmeleri, Wilson hastalığı, aşırı soğuğa maruz kalma durumu ve kansızlık gibi hastalıklarda da ortaya çıkabilir.

Tırnak Morarması Tedavisi

Tırnak morarması tedavisi, bu sorunun altında yatan hastalığa bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Tırnak morarmaları ağrı durumu yaratmıyorsa ve şişlik söz konusu değilse evde yapılabilecek bazı bakımlarla ve bu süreçte yoğun aktiviteler yapmayıp, ayağı rahatsız eden ayakkabılar tercih etmeyerek tırnak morarması sorunu kendi kendine geçebilir.

Astım bronşit ve kalp hastalığı gibi iç hastalıklarından kaynaklanan tırnak morarmasının tedavi süresi oldukça uzundur ve hastalığın tedavisi ile hastalıktan kaynaklanan morluk azalır.

Mantardan kaynaklanan tırnak morarmaları, mantar tedavisinin yanı sıra kullanılan kremler ile mantar problemi ortadan kalktığında morarmalar da kendiliğinden geçer. Darbe ve yaralanma sonucu meydana gelen tırnak morarmaları, çoğunlukla bandaj sarılarak tedavi edilebilir. Bu zaman içerisinde ayağın yukarıda tutulması morarmayı engelleyip şişliği azaltır. Tırnak morarmalarında tırnak yatağında kan birikmişse ve tırnağın rengi artık siyahlaşıyor ise bu durum sinirlere etki eden basınç nedeniyle kişide oldukça şiddetli ağrıya sebep olabilir. Bu durumda moraran tırnak uyuşturularak tırnağa ufak bir delik açılıp biriken kan şırınga yardımıyla çekilir. Bu işlem yapıldıktan sonra morarma ve ağrı azalarak geçer. Tırnakta oluşan morarma büyük bir alanı kaplıyorsa, yapılacak küçük bir operasyonla tırnağın belirli bir bölümü ya da tamamı alınır. Bu durumda birkaç ay içerisinde tırnak kendisini yeniler. Bu zaman içerisinde ise enfeksiyon riskini azaltmak için tırnağın temiz tutulmasına özen gösterilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Minşar

11 Temmuz 2024 Perşembe

Tırnaklarımda morarma gözlemledim ve bunun birçok farklı nedenden kaynaklanabileceğini öğrendim. Oksijen azlığı, yanlış ayakkabı tercihi, tırnak mantarı, uzun tırnaklar ve darbeler gibi pek çok sebep olabilirmiş. Bilhassa astım hastası olanların bu sorunu yaşaması daha olasıymış. Tırnak morarmasının ciddi hastalıkların habercisi olabileceği belirtiliyor. Acaba bu durumu yaşayan başka kimler var ve hangi tedavi yöntemleriyle başarılı sonuçlar aldılar?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Minşar, tırnaklarındaki morarma konusunda endişelerini anılıyorum. Bu durumun birçok farklı sebebi olabileceği gibi, bazen ciddi sağlık problemlerinin de belirtisi olabilir. Astım gibi kronik rahatsızlığı olan kişilerde oksijen seviyelerinin düşmesi bu tür morarmalara neden olabilir. Diğer yandan, darbe almak, yanlış ayakkabı kullanmak veya tırnak mantarı da morarmaya yol açabilir. Bu durumla ilgili kesin bir tanı koymak için bir doktora başvurmanı tavsiye ederim. Tedavi yöntemleri, morarmanın altında yatan nedene göre değişiklik gösterebilir. Doktorun yapacağı tetkikler ve vereceği tedavi yöntemleri en doğru sonuçları elde etmeni sağlayacaktır. Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bacaklarda Morarma Neden Olur?

Bacaklarda Morarma Neden Olur?

Morarma Nasıl Geçer?

Morarma Nasıl Geçer?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Morarma Belirtileri ve Tedavisi

Morarma Belirtileri ve Tedavisi

Kol Morarması Belirtileri ve Tedavisi

Kol Morarması Belirtileri ve Tedavisi

Sünnet Sonrası Morarma Belirtileri ve Tedavisi

Sünnet Sonrası Morarma Belirtileri ve Tedavisi

El Tırnak Morarması Belirtileri ve Tedavisi

El Tırnak Morarması Belirtileri ve Tedavisi

Tırnak Morarması Belirtileri ve Tedavisi

Tırnak Morarması Belirtileri ve Tedavisi