Boyun Morarması Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Boyun Morarması Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Morarması

Boyun morarması, boyun bölgesinde meydana gelen ve çarpmalar sonucunda oluşan morarmaların yanı sıra, kendiliğinden meydana gelen morarmalar önemli bir sağlık sorununa işaret edebilir. Bu sebepten ötürü boyun morarmalarını ciddiye almak gerekmektedir. Çünkü her iki durumda da, kanın pıhtılaşma sürecinde bir sorun olduğunu göstermektedir.

Boyun Morarması Neden Olur?

Boyun ve çevresinde dolaşan kanın, herhangi bir sebeple meydana gelen morarma ve kanamayı anında kesen ve normal durumlarda pıhtılaşmayı engelleyen mükemmel sistemlere sahibiz. Sağlıklı bir bireyde bu sistemler normal düzeyde çalışmaktadır. Ancak kemik iliği, damar veya dalakta oluşan bazı sorunlar, bu sistemin bozulmasına ve bireyin vücudunda kolayca morarmaların oluşmasına neden olabilir.

İlk zamanlar mor renkte olan bu lekeler, zamanla yeşil, sarı ve kahverengi gibi renklere dönüşerek yaklaşık 2-3 hafta içinde tamamen ortadan kaybolmaktadır.

Boyun Morarması Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Boyun morarmalarının oluşması, kanın pıhtılaşmasını sağlayan hücrelerin fonksiyonel ve yapısal bakımdan bozulmasından kaynaklanmaktadır. Bu sebepten ötürü sık sık morarmaların oluşması doğaldır. Boyunda meydana gelen morarmalar, kanın pıhtılaşması neticesinde oluşabilecek hastalıkların bir belirtisi veya işareti olabilir. Bu yüzden, boyunda herhangi bir çarpmadan ötürü oluşan morarmaları hafife almamak gerekir.

Boyun Morarması İçin Ne Yapmalı?

Eğer önemsiz çarpmalar, vurmalar ve darbeler, ufak tefek travmalar ya da kendi kendine meydana gelen boyun morarmaları söz konusu ise, bir hematoloji uzmanına veya iç hastalıkları hekimine danışmanızda fayda var.

Boyun Morarmalarına Karşı Alınacak Önlemler Nelerdir?

Boyunda meydana gelen morarmaları iyileştirmek ve yok etmek adına bazı önlemler alabiliriz. Bunlardan birkaç tanesi şunlardır:

Buz Etkisi

Boyun morarmaları ve benzeri morarmalarda sıklıkla kullanılan ve etkili bir yöntemdir. Ancak buz tedavisinde dikkat etmeniz gereken en önemli durum, buzu bedeninizde 20 dakikadan fazla tutmamaktır. Morarmanın oluştuğu andan itibaren müdahale etmek etkili olacaktır. Buz uygulaması hem şişmeyi durdurur hem de morarmanın artmasını engeller.

Fırça Kullanarak Müdahale Etmek

Boyun morluklarını yok etmek adına kullanabileceğiniz bir diğer yöntem, yumuşak diş fırçasıdır. Diş fırçasını, morarmanın olduğu yerin iç kısmından dış kısmına doğru yavaş bir şekilde ve dairesel hareketlerle masaj yaparak uygulamanız gerekir. Bu yöntem sayesinde kan dolaşımını hızlandırarak iyileşmeyi kolaylaştırabilirsiniz. Boyunda meydana gelen morluklar yok edilene kadar bu tekniği ara ara kullanabilirsiniz.

Ölü Hücreleri Kazıma Yöntemi

Kazıma metodu biraz acı verici bir yöntem olabilir. Bu yöntemi uygulayabilmek için cildinizi gergin bir halde tutmanız gerekir. Ardından, bir madeni para yardımıyla, paranın kenarıyla hafif bir şekilde morluğun olduğu bölgede bulunan ölü hücreleri kazımanız gerekir. Kazıma işlemi sırasında aşırı baskı uygulamaktan kaçınmalısınız. Bu uygulama, morluğun olduğu bölgedeki ölü hücrelerin dağılmasını ve yok edilmesini sağlar.

Soğuk Kaşık Yöntemi

Boyunda meydana gelen morluğun boyutuna göre herhangi bir kaşığı soğutucuya atın. Kaşığın boyutunu morluğun büyüklüğüne göre seçmek önemlidir. Soğutucuda soğuk halde olan kaşığı alıp, boyunda morarmanın olduğu bölgeye hafif bir basınç ile uygulayınız. Kaşık ısındığında aynı işlemi tekrarlayarak morluğun olduğu bölgedeki kanın pıhtılaşmasını engelleyebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Boyun morarmaları genellikle zararsızdır ve kendiliğinden iyileşir. Ancak sık sık tekrarlayan ve büyük boyutlara ulaşan morluklar, altta yatan ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Bu durumda, bir sağlık profesyoneline başvurmanız önemlidir. Ayrıca, dengeli beslenme ve düzenli egzersiz, genel kan dolaşımını destekleyerek morarmaların önlenmesine yardımcı olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Oğuzer

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Boynumda morarma oldu, ama herhangi bir yere çarptığımı hatırlamıyorum. Bu durumda ne yapmam gerekir? Morarmanın sebebi ciddi bir sağlık sorunu olabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Oğuzer, boynunuzda morarma fark ettiyseniz ve herhangi bir yere çarptığınızı hatırlamıyorsanız, bu durumu ciddiye almanız gerekebilir. Morarma, bazen basit bir darbenin sonucu olabileceği gibi, bazı sağlık sorunlarının belirtisi de olabilir. Özellikle kan pıhtılaşma bozuklukları, enfeksiyonlar veya bağışıklık sistemiyle ilgili problemler morarmaya neden olabilir. En kısa sürede bir sağlık profesyoneline danışarak durumu değerlendirmeniz önemlidir. Doktorunuz gerekli görürse kan testleri veya diğer tanı yöntemleriyle problemin kaynağını belirleyecektir. Sağlığınızı riske atmamak için bu tür belirtileri göz ardı etmemenizi tavsiye ederim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Morarma Nasıl Geçer?

Morarma Nasıl Geçer?

Güncel

Bacaklarda Morarma Neden Olur?

Bacaklarda Morarma Neden Olur?

Güncel

Bacakta Morarma Belirtileri ve Tedavisi

Bacakta Morarma Belirtileri ve Tedavisi