Kaşıntı Sonrası Morarma Belirtileri ve Tedavisi
20 Haziran 2024

Kaşıntı Sonrası Morarma Belirtileri ve Tedavisi

Kaşıntı sonrası morarma, genellikle farklı faktörler tarafından tetiklenen ve incelenmesi gereken bir durumdur. Morarmanın oluşmasında etkili olan sebepler kaşıntıdan bağımsız olabilmektedir. Ancak, bazı durumlarda bu iki rahatsızlık birbirini etkileyebilir. Bu yüzden birlikte ele alınmaları gerekebilir. Her kaşıntı sonrasında morarma meydana gelmese de, bu durum oldukça yaygındır.

Morarmanın en sık oluştuğu durumlardan biri travmatik etkenlerin meydana gelmesidir. Kaza ve hasar sonucunda oluşabileceği gibi çarpma ve darbelerin sonucunda da oluştuğu bilinmektedir. Travmatik etkenler sonucu olarak bireyin bedeninde mor lekeler, yani morarmalar oluşmaktadır. Ancak travma dışında meydana gelen morlukların birçok sebebi bulunmaktadır. Bunlardan biri de kaşıntı sonrası morarma durumudur.

Kaşıntının yaşanması sonucunda bedende morluklar meydana gelebilir. Kaşıntının meydana gelmesinde ise birçok sebep bulunmaktadır.

Kaşıntı Neden Olur?

Bedende sıklıkla meydana gelen kaşıntılar çoğu zaman aşırı şiddetli bir halde kendini gösterir. Bu durum, doğal olarak sinir bozucu bir hal alır. Kaşıntı problemi daha çok cilt rahatsızlıklarında ortaya çıkar. Egzama, kepek, bit, mantar, kurdeşen ve benzeri cilt rahatsızlıklarında ve alerjik reaksiyonlarda kaşıntı durumu söz konusu olabilir. Bu, kaşıntının en temel nedenleri arasındadır.

Alerjik Reaksiyonlar

Alerjik reaksiyonların sebepleri bireyden bireye farklılık gösterse de ortaya çıkan sonuç hemen hemen herkeste aynıdır. Bazı özel maddelere karşı alerjisi olan bireylerde, bu maddelere temas edilmesi halinde alerjik türde reaksiyonlar görülebilir. Alerjik reaksiyonların oluşmasıyla birlikte kaşıntı rahatsızlığı meydana gelir. Alerjiye sebep olan besinin ya da maddenin ortadan kaldırılmasıyla veya uzak durulması halinde problemin tedavisi sağlanabilir. Kişi bu maddelerle kesinlikle temas halinde olmamalıdır. Ayrıca, alerjik reaksiyon yaratan maddelerin bulunduğu ortamdan uzaklaşmak da kaşıntının ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Ancak bu şekilde kaşıntı engellenmiş olur.

Cilt Hastalıkları

Kurdeşen, mantar, kepek, bit ve egzama gibi birçok cilt rahatsızlığının ortaya çıkmasında kaşıntı oldukça etkilidir. Cilt rahatsızlıklarından ötürü meydana gelen kaşıntı durumu, kaşıntının olduğu bölgede deri kalkması ile kızarıklık ve morarma gibi birtakım sorunlar yaratabilir. Uzun süreli ve çok şiddetli devam eden bir kaşıntı problemi yaşamanız halinde hiç vakit kaybetmeden uzman bir cilt hekimine danışmanız gerekmektedir.

Kaşıntı ile morlukların oluştuğunu belirtmiştik. Belirli bir alanda çok şiddetli ve uzun süre devam eden kaşıntılarda kızarıklıkların oluşmasının yanı sıra deride morluklar da meydana gelir. Fakat kaşıntının sebep olmasıyla değil de birtakım problemlerin neticesinde de morarma ve kaşıntı yaşanabilir. Bu durumlara vitamin yetmezliği ve iç hastalıklar örnek verilebilir. Aşağıda bu iki problem türü açıklanmıştır.

İç Hastalıkların Olması Durumu

Demir eksikliği, böbrek hastalıkları, tiroit bezi hastalıkları ve karaciğerde meydana gelen hasarlar gibi birçok iç hastalık sonucunda bedende morarma ve kaşıntı meydana gelebilir. Kaşıntının yaşanmasıyla birlikte bedende birtakım morlukların oluşması söz konusu ise sorun kesinlikle ihmal edilmemelidir. Hiç vakit kaybetmeden uzman bir hekime danışılmalıdır. Bunun için ya dahiliye doktoruna ya da cilt doktoruna gidilmesi gerekmektedir.

Vitamin Eksikliğinin Yaşanması Durumu

Normal şartlar altında bedene faydalı olan ve alınması gereken vitaminlerin daha az miktarda alınması durumunda vücutta kaşıntı ve morlukların oluşması söz konusudur. Özellikle C vitamininin eksikliği neticesinde kılcal damarlarda ve doku yapılarında zayıflıklar meydana gelir. Bu durumda morlukların oluşması mümkündür. Morlukların oluşmasıyla birlikte de vitamin eksikliğinden ötürü kaşıntılar meydana gelebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Aylin

01 Haziran 2024 Cumartesi

Bacağımda kaşıntı sonrası morarma oldu

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Ayşe

Merhaba doktora göründünüzmü sonuç ne oldu bende de aynı şey mevcut

2. Cevap
cevap

Admin

Aylin hanım, bu tür belirtiler ciddi bir sorunun işareti olabilir. En kısa sürede bir doktora görünmenizi tavsiye ederim. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Göz Morarması Nasıl Geçer?

Göz Morarması Nasıl Geçer?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

El Tırnak Morarması Belirtileri ve Tedavisi

El Tırnak Morarması Belirtileri ve Tedavisi

Tırnak Dibi Morarması Belirtileri ve Tedavisi

Tırnak Dibi Morarması Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Morarması Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Morarması Belirtileri ve Tedavisi

Morarma Nasıl Geçer?

Morarma Nasıl Geçer?

Morarma Belirtileri ve Tedavisi

Morarma Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Damarda Morarma Belirtileri ve Tedavisi

Damarda Morarma Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Dizde Morarma Belirtileri ve Tedavisi

Dizde Morarma Belirtileri ve Tedavisi